VET goed en lekker: Kokosolie

VET goed en lekker: Kokosolie

Kokosolie staat al een tijdje bekend als een “superfood”. Elke foodie bakt en kookt inmiddels wel met kokosolie, maar waarom eigenlijk? Is het zo goed voor je?

Wat is Kokosolie? 
Kokosolie is een vet dat gewonnen wordt uit kokosnoten. Het komt er eigenlijk op neer dat kokosnoten worden verzameld en opengebroken. Het ‘vlees’ dat kopra wordt genoemd, wordt vervolgens gedroogd en op lage temperatuur verhit totdat de olie eruit gewonnen kan worden. Daarom is het zo belangrijk dat je kiest voor een goede kokosolie. Wanneer je namelijk een goede, dat zijn vaak de biologische/fair trade merken, kiest weet je zeker dat je kokosolie hebt dat op natuurlijke wijze gemaakt wordt. De goedkopere varianten maken namelijk  gebruik van chemicaliën om het extractie proces te versnellen of te optimaliseren. Kies voor een van deze kokosolie van Holland & Barnett bijvoorbeeld.

Gezond of niet?

Op vele websites en in de media is te lezen dat kokosolie erg gezond is, de meest optimale olie om mee te bakken en te koken. Maar er is ook kritiek. Zo zeggen sommigen dat het hoge gehalte verzadigd vet slecht is voor je gezondheid en dat dit leidt tot een verhoogd cholesterol. Ook zou je een verhoogde kans op hart- en vaatziekten krijgen. Ja het klopt dat er veel verzadigd vet in kokosolie zit, maar dat maakt het niet meteen ongezond.  Zo moet je er o.a. voor zorgen dat je er niet teveel van binnen krijgt. Bovendien is er inmiddels ook weer veel onderzoek geweest waaruit bleek dat verzadigd vet juist ook weer een belangrijke positieve rol speelt bij je gezondheid.

Het is stabiel
Kokosolie bevat van alle vetten en oliën de meeste verzadigde vetzuren en is daardoor de meest stabiele soort. Stabiel bij verhitting, beter dan bijvoorbeeld een zonnebloemolie. De onverzadigde vetzuren uit andere plantaardige oliën kunnen bij verhitting namelijk oxideren en daarbij kunnen zelfs schadelijke transvetten ontstaan. Dit gebeurd dus niet met kokosolie. 

Laurinezuur
Daarnaast bevat kokosolie laurinezuur, waarvan gesteld wordt dat het ontstekingsremmend en antimicrobieel zou zijn.

Middellange verzadigde vetzuren
Kokosolie bevat juist middellange verzadigde vetzuren. Hiervan wordt beweerd dat deze vetzuren sneller worden opgenomen en alleen voor verbranding worden gebruikt, waardoor je ze niet zou opslaan als vetreserve. Middellangeketenvetzuren worden gemakkelijk door de darmen geabsorbeerd. Eenmaal in het bloed gaan ze rechtstreeks naar de lever en worden daar net zo snel in energie omgezet als suikers. Net als alle overtollige energie worden overtollige MCT’s omgezet in vet. Deze middellangeketen vetzuren worden iets gemakkelijker omgezet in onmiddellijk bruikbare energie dan andere vetten, vandaar de iets sterkere invloed op het cholesterolgehalte.

Conclusie: met recht een powerfood te noemen die kokosolie. En iets moet niet alleen goed voor je zijn, maar ook lekker! Persoonlijk vind ik het een fijne smaak hebben en gebruik ik het ook vaak in plaats van boter op brood of op crackers. Daarnaast frituur ik weinig, maar als dan in kokosolie juist vanwege die stabiele factor! 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*