Vet eten om vet te verliezen

Vet eten om vet te verliezen

Vetten, we zijn er allemaal wat bang voor wanneer we bezig zijn met onze gezondheid en vooral wanneer wij willen afvallen. Maar wist je dat je juist vet moest eten om vet te verbranden? Je verhoogt namelijk je stofwisseling met gezonde vetten. 

Vet vermijden
Al jarenlang word ons verteld dat je het beste gewicht kan verliezen wanneer je de vetten zoveel mogelijk vermijd. Vet bevat meer calorieën per gram dan eiwitten of koolhydraten waardoor je dus denkt dat wanneer je vetten mindert je dus afvalt. Nee, niet helemaal. 

Want niet elke calorie is hetzelfde en doet hetzelfde in en met je lichaam. Gezonde vetten kunnen namelijk daadwerkelijk helpen met gewichtsverlies doordat het verzadigd en het je stofwisseling versnelt – niet slecht he? 

Gezonde vetten
Maar we moeten dan natuurlijk wel kiezen voor de gezonde vetten; dus niet de frituur vetten – doei bitterballen. Want gezonde vetten zijn een noodzakelijke macronutriënt net zoals koolhydraten en eiwitten dat zijn.

Goede vetten zijn de bouwstenen van onze hormonen, hersenen en zenuwweefsel en de beschermende laag rond onze cellen. Vetten worden ook gebruikt om ontstekingen te controleren en belangrijke nutriënten als vitamine A, D, E en K te absorberen. 

Verzadigend
Vetten zijn verzadigend – je eet namelijk echt niet met groot gemak 5 avocado’s achter elkaar weg terwijl je dat bijvoorbeeld wel zou dan met een flinke zak chips of 2. Maar wanneer vet wordt geconsumeerd laat het de hormonen cholecystokinine (CCK) en peptide YY(PYY) vrij. Deze hormonen verminderen dan je eetlust, onderdrukken je honger gevoel en helpen je om je langer vol te voelen. Hierdoor ben je minder snel geneigd om nog te snacken of om teveel te eten. 

Metabolisme verhogend
Bepaalde vetten zoals palm- en kokosolie staan er zelfs om bekend dat ze je metabolisme verhogen. Deze vetten, MCT’s genoemd hebben een ongelooflijke chemische structuur dat het lichaam in staat stelt om ze langzamer te verteren en te verbruiken als benzine voor je lijf in plaats van als vet opslag. MCT’s kunnen vetverbranding stimuleren. Sommige studies hebben zelfs ontdekt dat regelmatig MCT’s eten voor verbetering zorgt van je lichaam verhoudingen (je vet ratio) en helpt bij afvallen. 

Vetten op je bord
De beste vetten voor je lijf zijn de onverzadigde vetten, zowel enkelvoudig als meervoudige onverzadigde vetten. heel belangrijk zijn ook de omega-3 vetten die je bijvoorbeeld vind in vette vis zoals zalm, olijven, kokosnoten en scharreleieren. 

Wat zou je dan nog meer moeten eten? Kokosolie, kokosnoot vlees, rauwe noten en zaden, chia, lijnzaad, hennep, olijven, olijfolie, avocado, druivenpit olie, sesam olie, cacao boter, eieren, wilde zalm, sardines, ghee, biologische yoghurt en kefir. 

Welke vetten vermijden
Maar zoals je waarschijnlijk wel weet zijn dus niet alle vetten goed voor je. De verkeerde vetten kunnen zelfs een negatieve invloed hebben op je gezondheid en bijvoorbeeld ontstekingen veroorzaken. Daarnaast schijnen ze ook nog eens bij te dragen aan allerlei ziektes zoals dementie en hart- en vaatziektes. Vermijd daarom gefrituurd voedsel en zwarte stukjes op je eten door verbranding, bijvoorbeeld het verbrande stukje vlees van de BBQ van vorige week.
 
Kies biologisch
Ja, een cliché zo langzamerhand maar biologisch is áltijd beter. Dus wanneer je kan, kies dan voor biologisch vlees, zuivel en in het wild gevangen vis. Vet fungeert namelijk als opslag apparaat voor giftige stoffen in het lichaam. Wanneer een dier slecht is gehouden heeft het veel antibiotica gekregen en zit het vol hormonen en heeft het GGO-dierenvoer gekregen. Vissen hebben vaak in toxische wateren gezwommen. 
 
Transvetten
Dit zijn de vetten die je écht niet in je lijf wilt. Het zijn sterk bewerkte vetsoorten die je vindt in gebak, koekjes en andere voorverpakte voedingsmiddelen maar ook in bijvoorbeeld margarine en dieet boter. Onderzoek heeft aangetoond dat ze leiden tot o.a. hart- en vaatziekten.

Kies bewust
Neem deze informatie tot je en zorg ervoor dat je voldoende goede vetten binnen krijgt. Wanneer je bewust bent van je voeding leidt dit automatisch tot steeds betere en gezondere keuzes voor je lijf. En vergeet niet dat wanneer je altijd goed en gezond leeft en eet je best af en toe een keer iets uit de frituur kunt eten.  

Bron: The Chalkboardmag 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*