De Superfoods Die Je Moet Kennen

De Superfoods Die Je Moet Kennen

De term superfoods kom je nog steeds overal tegen, ze zijn inmiddels ook overal verkrijgbaar van de supermarkt tot winkels als action en kruidvat. Maar wat zijn superfoods nou eigenlijk en hebben wij ze nodig?

Superfoods zijn eigenlijk gewoon voedingsmiddelen die barstensvol vitamines, mineralen en voornamelijk heel veel antioxidanten zitten. En daarom zijn ze juist zo goed voor je lichaam. Antioxidanten is een verzamelnaam voor stoffen zoals de vitamines E en C, spoorelementen zoals seleen en bioactieve stoffen, zoals aanwezig in groente en fruit. Antioxidanten vangen vrije radicalen weg. Deze vrije radicalen zijn agressieve stoffen die in ongunstige gevallen schade kunnen toebrengen aan cellen en weefsels. Daarom zouden antioxidanten kunnen helpen tegen beschadigingen en op lange termijn ziekten als kanker en hart-en vaatziekten voorkomen.  

Alle producten die dus een hoge mate van antioxidanten bevatten mogen de term superfoods dragen. Dit zijn echt niet alleen de producten zoals goji bessen en moerbeien die vrij duur (wel heel lekker) zijn, maar ook groente zoals boerenkool en fruit als blauwe bessen of zalm bijvoorbeeld.

Wat ik altijd in huis heb
Ik heb altijd wel superfoods in huis en eet ze op dagelijkse basis, extra vitamines en mineralen binnen krijgen op een lekkere en makkelijke manier. Zo heb ik altijd Goji bessen, moerbeien, chia zaadjes, hemp zaadjes, bijenpollen, kokosolie en cacao in huis. Daarnaast maak ik vaak groene smoothies met bijvoorbeeld boerenkool, slik ik vaak tabletten met spirulina en chlorella en ben ik gék op Acaï Bowls. Ik zal een paar nader toelichten en wat tips geven hoe je ze gemakkelijk kan verwerken in je gerechtjes.

IMG_8617

Goji Bessen
Goji bessen heeft een heel hoog gehalte aan antioxidanten, vitamines en mineralen. Wetenschappers zeggen zelfs dat goji bessen van alle vruchten de hoogste concentratie aan vitamines en antioxidanten bevat. Daarom worden ze ook wel gezien als één van de voeding rijkste vruchten op aarde. Een van de belangrijkste gezonde stofjes die in de goji bes zit, zijn de unieke polysachariden. Een stof die helpt tegen kanker, cholesterol, diabetes en andere kwalen. Daarom dus een echte superfood vanwege de ziektevoorkomende- en genezende eigenschappen. Wij krijgen ze hier in Nederland alleen gedroogd, toch blijven alle goede eigenschappen behouden. 

Goji bessen gebruik ik standaard over mijn kom havermoutpap, strooi ik over mijn pannenkoekjes en over mijn yoghurt en smoothie bowls.

 

Acaï
Over de Acai bes heb ik al eens een heel stukje geschreven en deze bes gebruik ik graag. Acaï bes zou anti-aging eigenschappen bevatten en helpen bij gewichtsverlies. Daarnaast zitten de besjes ook nog eens vol (ja, daar zijn ze weer) antioxidanten. Verse Acai is eigenlijk niet te verkrijgen en daarom wordt het vaak verkocht in poedervorm, tabletten, juices of bevroren gepureerde pakjes. Wanneer je Acai koopt let dan op dat er niet suiker aan is toegevoegd. 

Acai poeder en juice cups gebruik ik vaak door mn gewone smoothies, soms een schepje door mijn havermout of yoghurt maar natuurlijk vooral om acai smoothie bowls mee te maken. Helaas heb ik nog nergens de gepureerde bevroren pakjes kunnen vinden. 

Cacao
Net zoals chocolade bevat cacao poeder flavonoïden, dit stofje staat erom bekend te helpen bij een lage bloeddruk. Let er wel op dat je rauwe cacao poeder koopt, in de “gewone” poeder zijn door verhitting 90% (dus zo goed als alle goede stofjes die erin zitten) eruit gehaald. 

Ik maak graag mijn eigen gemaakte chocolade met cacao poeder of ik maak er een chocolade havermout van of gebruik het om heerlijke smoothies mee te maken zoals deze snicker smoothie of om natuurlijk lekkere chocolade taart mee te maken.

IMG_2318
Zeewier
Omega 3! Zeewier bevat de o-zo-belangrijke omega 3 vetten, deze staan erom bekend hartziektes te voorkomen. Daarnaast zit het ook nog eens boordevol mineralen zoals magnesium, ijzer, potassium en zink.
Natuurlijk heb je de bekende nori vellen die om sushi zitten, de zeewier salades die ze ook vaak serveren bij bekende sushi restaurants maar waar ik ook echt gek op ben zijn de gedroogde pakjes bij de toko. Deze zijn geroosterd en vaak zit er wat zeezout of sesamzaadjes (meer omega 3!) op en dit is een super makkelijke en handige snack ook om mee te nemen. 

Chia zaadjes
Chia zaadjes zitten ook weer boordevol die belangrijke omega 3 vetten. Daarnaast zijn chia zaadjes rijk aan vezels, calcium en andere vitamines en mineralen. Ik gebruik ze heel graag in gerechtjes als havermout pap, in cakes (ideaal bindmiddel) en natuurlijk als chia pudding

Bijenpollen
Ik ben er gek op, ze zijn super lekker en echt mega goed voor je lijf. Ze bevatten veel vitamines en mineralen en een relatief hoog vitamine B12 gehalte (ideaal dus voor vegetariërs en veganisten). Je krijgt er energie van, het helpt tegen hooikoorts, ze zijn voedzaam en remmen je eetlust en hebben ook nog eens gunstige werking op je darmen. Pollen hebben namelijk een genezende werking op ontstekingen en infecties en helpen de bacteriën in je darm flora in balans te houden. Hierdoor werkt het ook erg goed voor je huid en haar, wanneer je pukkeltjes hebt bijvoorbeeld (dit zijn immers ook ontstekingen). Daarnaast  hebben ze ook nog eens een reinigende werking omdat ze de spijsvertering bevorderen en dus een beauty booster!

Ik eet ze elke dag, voor de gezondheidsvoordelen heb je maar 1 a 2 theelepels nodig maar ik eet er meer van omdat ik het zo lekker vind! Het is ideaal door je smoothie, yoghurt, pannenkoekjes of havermout pap te strooien. Kijk maar eens naar mijn instagram pagina daar zie je ze heel vaak terug komen!

pannenkoekenfeest-2
Kokosolie
Ik bak ermee, kook ermee en eigenlijk kan je het zelfs nog op je gezicht en in je haren smeren ook (dat gaat mij zelf nog iets te ver). Kokosolie is een 100% plantaardig, verzadigde vet. Daarnaast is het heel licht verteerbaar en houdt het je bloedsuikerspiegel op pijl. Daarnaast geeft het ook nog eens een boost aan je immuunsysteem en houdt het je chloresterolniveau gezond.

 

 

One Comment

  1. Super nuttig artikel en inderdaad als je goed voor je lichaam wilt zorgen moet je deze superfoods zeker kennen!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*