Hoe gezond leven is nog gezond?

Hoe gezond leven is nog gezond?

Wanneer ben je nog gezond bezig? Tegenwoordig is er een hele nieuw ontwikkeling gaande en is er zelfs een nieuw soort eetstoornis gecreëerd. Orthorexia, een eetstoornis waarbij meiden of jongens te obsessief bezig zijn met gezonde voeding.
 
Momenteel is het niet meer de hype om “Dun” te zijn, nee “Strong is the new Skinny”. En dit resulteerde er onder andere in dat mijn hele timeline van Instagram vol stond met “before” en “after” foto’s. Of van hun al enorm gespierde lijf. Het leek zelfs even of heel Nederland mee deed aan het personal body plan en bodybuilder wilde worden.

En natuurlijk, ik post ook wel eens sport foto’s en mijn maaltijden, maar om een hele andere reden, met een hele andere intentie. Namelijk om te laten zien dat gezond eten zo makkelijk en lekker kan zijn. En sporten? Ja dat doe ik ook, als ik er zin in heb en dan doe ik dat waar ik mij goed bij voel. En ik zou liegen als ik zou zeggen dat ik alleen gezond eet en sport om mij fit te voelen, ik wil er namelijk ook fit uit zien. Maar omdat ik modellenwerk doe, móet ik er ook fit zijn. Nu mag je als commercieel fashion model wel iets “voller” zijn, dan laten we zeggen een Romee Strijd, waarbij het modellenwerk eigenlijk topsport is. En als topsporter moet je héél hard werken voor je lijf. Dus daar zit ook weer een verschil lieve mensen, we kunnen onszelf niet zomaar vergelijken met een modellen figuur, een topsporter figuur of een bodybuilder. Dat lijf is echt niet zo makkelijk te krijgen en te behouden als het misschien lijkt en daarmee kan jij jezelf dus ook niet gaan vergelijken als jij een fulltime baan, school of een studie hebt. En zou je dat ook eigenlijk moeten willen?

Waar iedereen – als je fit wilt zijn – aan zou moeten werken is een goede balans creëren tussen voeding en sport. Gewoon gezond leven en eten. En daarom pleit ik en zeg ik altijd; Ga voor een gezonde basis, maar genieten ook van die reep Tony Chocolonely en dat glas rode wijn. Daar is niets mis mee!

Je fit en happy voelen en tegelijkertijd genieten van het leven. Dáár gaat het toch allemaal om?

En dat is nou het leuke (vind ik) aan Hungry For Healthy Food, een site waarin ik je alleen maar wil inspireren om gezonder te eten en te leven. Dus als jullie mijn recepten maken en ervan genieten, dan is weer een van mijn doelen bereikt! En dáár wordt ik dan dus ook weer heel happy van! 

En toen was daar ineens Fajah Laurens op TV in een interview en ik schrok.
Bewonderenswaardig ben je hoor, Fajah en je lijf. Maar als ik hoor wat je er voor moet doen, 1000-1200kcal eten en schrikken van een glas Jus (gillend roepend SUIKERS!) of zoekend naar de quinoa en avocado in de salade (want dáár zitten mij toch een kcal in! ). Nou, dan maak ik mij eigenlijk ook een beetje zorgen om je. Is dit niet al te obsessief bezig zijn met je voeding? Maar goed, wie ben ik om daar over te oordelen en als Fajah zich daar goed bij voelt is het allemaal prima toch?
 
Ja. Maar dan vind ik het dus wél heel vervelend dat zij wordt aangehaald als de koningen van de Fitgirls en als “deskundige” boeken gaat verkopen (niet omdat ze denkt er verstand van te hebben, maar omdat haar uitgever er geld in zag). En pretendeert alles te weten. Haar argument: Haar boek werkt. Ja natúúrlijk werkt dit “Killerbody Dieet”, Iedereen die ineens 1000kcal per dag zal gaan eten en daarnaast nog zal sporten zal gaan afvallen – dat is een simpel rekensommetje, want ieder zijn dagelijkse kcal behoefte zit daar wel boven.
 
En dan ben ik dus heel bang dat we een verkeerd beeld laten zien met zijn allen. Want ik denk dat vooral veel jonge meiden tegen Fajah opkijken, ook een “Een Killerbody” willen en die dus geloven wat zij zeggen. (Bijv: de gemiddelde calorie behoefte van een vrouw is1300-1400 kcal per dag (hoezo bestaat er überhaupt een gemiddelde? Elk mens is anders?). Lieve Fajah, hoe kom je hier toch bij? Dit is per individu verschillend, afhankelijk van je lengte, leeftijd en beweging!
 
Dus lieve mensen geloof niet alles wat je leest en ziet, breng in alles enige nuance aan en dan komt het wel goed. Gezond eten hoeft niet te betekenen dat je alleen maar moet leven op sapjes, smoothies, superfoods en havermoutpapjes. Nee, maar ze wel nuttigen gaat je meer goed dan kwaad doen. Balans, balans, balans en wat nuance 😉 

Liefs, 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*