De nieuwe schijf van 5

De nieuwe schijf van 5

Het voedingscentrum is met een nieuwe schijf van 5 gekomen. Wat is er nieuw?

Het statement wat het Voedingscentrum wil maken met zijn nieuwe schijf van 5:
Onbewerkte producten voeren de boventoon in de Schijf van Vijf (YAY). Veel fruit, groente en volkorenproducten. Vlees mag wat minder en kan vervangen worden door peulvruchten, noten, ei of tofu. Ook staat er vis en zuivel in, zachte en vloeibare smeer- en bereidingsvetten voor de onverzadigde vetten, en kraanwater, thee en koffie als de beste vochtleveranciers.   

De verschillen

Vijf vakken: De Schijf van Vijf bestaat uit vijf vakken: groente en fruit; smeerbare vetten en bak- en braadproducten; vis, vlees, peulvruchten, ei, zuivel en noten; brood, graanproducten en aardappelen; dranken.

Groente: Werd er voorheen 200 gram groente geadviseerd, is dat nu 250 gram. Jawel eindelijk wat meer, wel maar 50 gram extra ten opzichte van de oude schijf van 5. Ik vond 200 gram altijd al veel te weinig, de nieuwe 250 gram norm is niet echt een inmens verschil, maar ach. Mijn advies? Zie die 250 gram als de onder grens, probeer gewoon bij elke maaltijd wat groente te verstoppen en dan zit je aan het einde van de dag al ver boven die 250 gram. 

Vette vis: Waar voorheen het advies was: twee keer per week vis waarvan één keer vette vis, is dat nu teruggebracht naar eens per week vette vis. Zelf vind ik vette vis heel belangrijk vanwege de belangrijke essentiële vetzuren. Ik ben het ermee eens dat wij 1 keer per week een portie vette vis horen te eten, maar ik denk dat het voedingscentrum het beter omgekeerd had kunnen aanpakken. Wij Nederlanders zijn geneigd om veel vlees te eten. Daarom hadden ze naar mijn mening beter kunnen adviseren om minimaal 1 keer in de week plantaardig te eten (denk: tofu, tempeh, kikkererwten en andere peulvruchten) en 1 tot 2 keer per week vis. Waarvan in ieder geval 1 keer in de week een portie vette vis, vanwege deze o-zo belangrijke vetten. 

Noten: Ook adviseert het Voedingscentrum per dag 25 gram ongezouten noten en drie koppen groene of zwarte thee te drinken – Top! Alleen zitten deze dan wel verstopt in het proteïne vak van de schijf van 5. Het is natuurlijk een goede bron van proteïne, maar óók van die belangrijke vetten. Dit vak vind ik dan weer tamelijk klein en er had beter een nadruk gelegd kunnen worden op goede vetten zoals avocado’s en noten in plaats van margarine op je boterham (wat écht niet gezond is).   

Geen vruchtensap: Dit was één van de dingen die ik zo vervelend vond aan de oude schijf van vijf. Fruit vervangen door sap, (je weet wel van dat sap in de supermarkt wat niet meer echt natuurlijk te noemen is en vol zit met toegevoegde suikers). Deze is niet meer terug te vinden in de nieuwe schijf van 5, want ook het voedingscentrum vind een echt stuk fruit nu gezonder dan sap. 

Snacks: Geadviseerd wordt om hooguit drie tot vijf keer per dag iets kleins (lees: snoep, koek, vleeswaren en zoet brood beleg) te eten en maximaal drie keer per week een grotere snack (lees: croissant, chips, taart).  

Ik zou zeggen: deze snacks heb je helemaal niet nodig, vervang dit veel liever door gezondere alternatieven die volop te vinden en te maken zijn. Koop of maak je eigen havermout koekjes, gedroogd fruit, natuurlijke snoepjes zoals granola repen, frietjes van zoete aardappel of pastinaak. Al deze suiker en vet snacks doen namelijk écht niks voor je lijf, sterker nog het tegenovergestelde. Zie het dan juist als een soort van uitzondering wanneer je een keer los gaat op de verjaardag van je buurman.

Alcohol: Niet aangeraden, maar men adviseert maximaal 1 glas per dag.

Alcohol is niet echt gezond te noemen voor je lijf, dus in principe goed dat het voedingscentrum maar maximaal 1 glas adviseert. Toch schijnt er in rode wijn een stofje te zitten, dat weer heel goed is voor je lijf. Laat ik rode wijn nou ook zo lekker vinden dus is dat ene glaasje mooi meegenomen. Maar ik adviseer mijn cliënten die willen afvallen altijd zoveel mogelijk de alcohol te laten staan. Een feestje of bijzondere gelegenheid? Ik adviseer geen alcohol en een maxima van 2 glazen per week.

Het eindresultaat
Een prima schijf van 5 en al met al ook een enorme verbetering ten opzichte van de verouderde versie. Weet je nog hoe die eruit zag? 
Schijf-van-Vijf
Toch wordt er nog veel te veel de nadruk gelegd op een boterham met kaas ‘s ochtends en een boterham ‘s middags (dan wel dit keer met Hüttenkäse en paprika). Wij Nederlanders zouden veel meer moeten variëren, kies eens voor havermout als ontbijt, yoghurt met muesli of een voedzame quinoa salade als lunch. Brood is niet slecht voor je, maar er zijn zoveel goede en gezonde alternatieven! Dus eet voornamelijk lekker gezond én gevarieerd en blijf nadenken over wat je allemaal in je mond stopt. Heb je hulp nodig, structuur of zoek je balans in je levensstijl of wil je afvallen? Je kunt ook bij mij terecht nu ik ook werk als voedingsdeskundige!

 

Wat vinden jullie ervan?

2 Comments

 1. Wat een leuke blog Claudia Weis! Een prima interpretatie van de nieuwe schijf van vijf! Wij juichen het alleen maar toe als men varieert met gezonde producten. In plaats van brood af en toe een havermout als ontbijt of een voedzame quinoa salade als lunch, dat is prima! Het voedingscentrum biedt met de nieuwe schijf van vijf praktische handvatten zodat diegene die stappen wil maken richting een gezonder eetpatroon, daar makkelijk informatie over kunnen vinden. Op de website staan allerlei tools en recepten ter inspiratie die daarbij kunnen helpen. Goed dat ook jij als voedingsdeskundige mensen daarbij wilt begeleiden!

  Louise, namens het Voedingscentrum

  • Bedankt voor het compliment Louise/Voedingscentrum!

   Super dat we hier hetzelfde in staan en dat er nu meer duidelijkheid is voor de mensen in Nederland om steeds bewuster en gezondere keuzes te maken, ook via de website van jullie.

   Groetjes Claudia

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*