Mijn nieuwe keuken – Deel 1

Mijn nieuwe keuken – Deel 1

Zoals jullie allemaal weten heb ik onlangs een nieuwe keuken aangeschaft. Ik kreeg veel vragen over hoe en wat en daarom zal ik de komende tijd enkele blogs wijden aan de keuken! Want hoe kies je je keuken uit? Wat zet je erin en waar moet je op letten? 

De basis van je keuken

Tijdens mijn eerst bezoek aan de keukenboer had ik geen idee wat er allemaal bij kwam kijken als je een keuken uit ging zoeken. Je moet dus echt over álles nadenken, het enige wat ik wist was de stijl. Ik ben gek op de Industriële en Scandinavische stijl en probeerde deze stijlen te combineren en door te voeren in mijn keuken. 

Nummer 1: De indeling
Waar komt wat en hoe maak je optimaal gebruik van je ruimte. Zorg ervoor dat je de afmetingen van de muren weet zodat je In de keukenzaak kan gaan kijken naar je indeling. Wanneer je dit weet kan je verder.

Nummer 2: Het uiterlijk
Welke kastdeurtjes neem je en in welke kleur? In de showroom staan allerlei voorbeelden. Als je de kastdeuren weet kan je daar het aanrechtblad bij kiezen. Ook dit vergt tijd, want welk materiaal kies je? Welke kleur en welke dikte? Ik koos voor een stoer beton-look aanrechtblad. Niet echt beton, want dat is mega veel werk qua onderhoud en dus werd het composiet. Dan de dikte, vrij gebruikelijk is de 4cm dikte, maar ik koos voor een 2cm dikte zodat het weer een tikje moderner en Scandinavisch zou gaan lijken. De kastdeuren moesten strak en mooi wit want dit is tijdloos en natuurlijk ook heel mooi. Bovendien zou dit fantastisch combineren met het erorme Gasfornuis wat ik vanaf minuut 1 al op het oog had van Smeg. Ik wist al vanaf het begin dat ik geen aanrecht in de keuken wilde, maar echt een vrijstaand gasfornuis! Maar over deze beauty en al mijn andere apparaten later meer.

unnamed-18

Toen werd het pas echt lastig nummer 3: Handgrepen.
In eerste instantie wilde ik graag hele stoere RVS grote lange handgrepen.  Maar helaas, dit kon niet vanwege de hoekkast want hierdoor zouden de handgrepen tegen elkaar aan botsen en dan krijg je de kasten niet goed open. Maar geen andere handgreep vond ik mooi en ook greeploos vonden mijn vriend en ik geen optie. Iets té strak en ook onhandig wanneer ik kook, want je maakt áltijd de kastdeuren vies. Na eindeloos zoeken op Pinterest vond ik ineens nog een optie, “opleggers”. Super mooi want het is niet greeploos en ook niet echt een handgreep: Dit werd hem! We kozen voor de wat sierlijke opleggers op de onderkasten en de hoge kasten kregen de strakke oplegger variant zodat het in zijn geheel een leuk speels effect kreeg. 

Vervolgens nummer 4: De spoelbak. 
Deze werd rechthoekig en verzonken in het aanrechtblad. Een normale spoelbak ligt op je aanrecht en daardoor heb je altijd een RVS rand. Verzinken betekent dat hij echt in het aanrecht zit, hierdoor loopt het composiet blad mooi door. Dit kost iets extra, maar daardoor heb je geen randjes en zie je niet meteen de spoelbak zelf als je de keuken in kijkt. Dan nog een tip voor je spoelbak, neem een wat grotere spoelbak dan de standaard maat, dan kan je namelijk precies je bakplaat uit de oven erin kwijt!

En in de Spoelbak natuurlijk nummer 5: De kraan.
Deze keuze was voor mij heel snel gemaakt en wist ik meteen al, dit moest een Quooker worden. 

unnamed-17

Quooker

Een quooker is een kraan die direct kokend water levert. Super handig en dat vind ik niet alleen want hij wordt in één op de vijf keukens geplaatst. Je kraan komt op het aanrecht en het reservoir in de kast eronder. Ik had links in de hoek een loze ruimte en kon hier het reservoir dus mooi wegwerken.

Vervolgens kan je dan kiezen voor een combinatie kraan of 2 verschillende kranen, één kraan voor warm, koud en een voor kokend water. Ik koos voor de combinatie kraan, de Quooker Fusion, omdat ik dit mooier vond lijken dan 2 verschillende.  

In eerste instantie was ik bang dat de Quooker een enorme energieverslinder zou zijn, maar dat is dus juist niet het geval. Hij is zelfs zuiniger. Door de perfecte hoogvacuümisolatie verbruikt het Quooker-reservoir maar 5 cent per dag om voort-
durend kokend water klaar te hebben staan. En je zet bijvoorbeeld een waterkoker altijd vol aan, maar je gebruikt nooit die hoeveelheid in 1 keer. Dus voor een 2e kop thee zet je hem weer aan en vervolgens nog een keer.. en dus verbruik je uiteindelijk juist meer! Kies je vervolgens voor de COMBI, die ook warm water voor de mengkraan levert, ga je pas echt besparen want die rekent af met verspilling van water en energie door een lange warmwaterleiding naar de keuken. 

Niet gevaarlijk? Nee hoor, de quooker is heel veilig. Er zit een kindveilige bedieningsknop op. De ring van de fusion wordt rood als het water klaar staat en stopt onmiddellijk na gebruik, dus geen druppels en gemakkelijk in gebruik. 

Maar goed, je bent een foodie of je bent het niet ik wilde graag voornamelijk een Quooker omdat dit gewoon ideaal in gebruik is en bovendien dus ook gewoon echt lekkerder is dan water uit je water koker.  Bovendien hoef je nooit meer te wachten op heet water. Je kop thee en je sausjes worden dus ook nog eens lekkerder, want het hete water wordt eerst gezuiverd. Echt geloof mij, een enorm verschil. 

Goed, de Quooker kraan it is dus! Ik koos de Fusion Combi kraan, een strakke ronde RVS kraan, maar je hebt ze in allerlei uitvoeringen. Tip: Persoonlijk zal ik nooit voor een andere kraan kiezen dan Quooker, veel vrienden en familie hebben een goedkopere variant gehad en deze gingen allemaal snel gebreken vertonen. Geloof mij, de Quooker is zijn aanschaf dubbel en dwars waard. 

In mijn volgende blog zal ik jullie de rest vertellen over het kiezen van je keuken. Bijvoorbeeld wat voor kasten neem je? Welke apparaten neem je en waar moet je op letten en hoe style je je keuken af? En natuurlijk zie je dan mijn hele keuken!

 

 

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*