Mode, magere modellen en de maatjes: wat zegt de mode industrie?

Mode, magere modellen en de maatjes: wat zegt de mode industrie?

Onlangs werd ik benaderd door Fashionmilk, het platform over modellen en sinds kort over nog veel meer. Wegens de discussie over bodyshaming, plus size, curves werd aan diverse mensen in de mode industrie hun mening gevraagd. Je raad het al, ook ik mocht mijn mening geven! 

Hieronder lees je dan ook het artikel en ik ben vooral ook erg benieuwd naar jullie mening.

Fashionmilk

De combinatie “modellen” en “maten” staat vrijwel altijd garant voor verhitte discussies. Onlangs nog ontstond er een storm aan ophef toen de Britse ASA (Advertising Standards Authority) een Saint Laurent-advertentie verbood, met een Nederlands model dat wel heel dunne benen leek te hebben. De opmerkingen op internet waren niet van de lucht: het model zou ziek zijn en advertenties als deze zouden anorexia chic promoten.

Frankrijk legde al eerder het BMI van modellen aan banden, en gisteren maakte EenVandaag een uitzending over het onderwerp: Het CDA wil te dunne modellen nu ook in Nederland verbieden.

maatjes
Wat is mooier, links of rechts? Viva en EenVandaag vroegen mensen te kiezen tussen het vollere model en haar dungeshopte evenbeeld. Het rechterbeeld werd door de meerderheid als “niet mooi” bestempeld.

Modellen en maten zijn een gevoelig onderwerp. Omdat modellen doorgaans erg jong zijn, en dus als kwetsbaar worden gezien. Omdat ze lang zijn, wat in combinatie met kleine maatjes een laag gewicht kan betekenen. En wellicht ook omdat de standaardmaten voor modellen zoveel afwijken van de maten van een gemiddeld (Westers) persoon. Vrijwel iedereen lijkt zijn mening in elk geval al klaar te hebben.

Maar wat zijn die maten eigenlijk, waaraan modellen moeten voldoen? Hoe gaan de modellenbureaus om met die maten? Begeleiden zij modellen en houden zij toezicht op hun gezondheid? Fashionmilks Myrthe de Vries ging op zoek naar antwoorden.

DE MATEN

Ideaal gezien heeft een model een borstomvang van rond de tachtig centimeter, een taille van ongeveer zestig centimeter en een heupomvang van ongeveer negentig centimeter. Deze maten heeft een model nodig om in de kleding voor modeshows en shoots te passen.

Tachtig, zestig, negentig dus. Waar komen deze standaardmaten vandaan? Model Claudia Weis (Max Models): “Van oudsher ziet kleding er gewoon mooier uit op een slank silhouet. En er moest een sample sizekomen waardoor alle couturiers maar met één maat rekening hoefden te houden, anders is het geen doen.”

Marije Loermans (actrice, voormalig model en scout bij Touché Models) voegt daaraan toe: “het gaat om de kleding, het lichaam van een model moet daar zo min mogelijk van afleiden. Bij een dun meisje kijk je alleen naar het jurkje, omdat er niets is wat afleidt van het design.”

Suzanne Pots (Elite Model Management) sluit zich hierbij aan: “het ziet er het mooist uit als meisjes even lang zijn en ongeveer dezelfde maten hebben. Dan gaat je aandacht naar de kleding.”

Freek Koster, eigenaar van Future Faces Model Management en Touché Models, benadrukt dat die universele maat niet bij de bureaus vandaan komt. “Als bureau ben je afhankelijk van wat de designers willen,” legt hij uit.

SCOUTEN

Moet een model al vanaf het begin beschikken over de juiste maten? Bij Micha Models hangt het antwoord op deze vraag af van het meisje. Maud, booker en scout bij Micha Models: “Het ligt eraan hoe oud een meisje is. Als een meisje nog maar dertien, veertien is, dan veranderen die maten nog. Je gaat niet tegen een jong meisje zeggen dat ze op haar eten moet letten. Pas als ze zestien, zeventien zijn en fulltime kunnen gaan, dan zeggen wij wel dat ze, om aan de top te komen, bepaalde maten moeten hebben. Het is gewoon een leefstijl die je moet volhouden.”

uuid=6741b196-33fd-45f4-bb23-deecd056306d
Tijdens het tv-programma, Paul Fischer die modellen scout

Ook voor Suzanne en Mauro van Elite Model Management hoeft een meisje nog niet precies op de vereiste maten te zitten als ze haar scouten. “Wij kijken eerst naar het gezicht en de lengte, en daarna naar de bouw van een meisje,” zegt Suzanne. “Daarbij kunnen de ouders soms een goede indicator zijn, maar niet altijd. Een meisje moet wel in de goede richting zitten, wij kijken of we denken dat het haalbaar is.” Voor Elvis Models geldt ongeveer hetzelfde.

Er zijn echter ook bureaus die eigenlijk alleen meisjes scouten die al over (ongeveer) de gewenste maatjes beschikken. De scouts van Touché Models en Future Faces Model Management scouten geen meisjes meer die niet aan de gewenste standaard voldoen. “Als je model bent, dan heb je de maten. Wij mogen je alleen maar scherper maken. Het moet op een gezonde, eerlijke en haalbare manier,”  aldus eigenaar Freek Koster.

Potentiële modellen die te veel afwijken van die maten zijn uiteindelijk ook beter af als ze niet worden gescout, zegt Marije Loermans (actrice, voormalig model en scout bij Touché Models). “Anders geeft het ook heel veel stress, soms scheelt het zoveel. Daar worden meisjes niet gelukkig van.”

BEGELEIDING

Stel nu dat een meisje over bijna de juiste maten beschikt. Wordt zij dan begeleid door haar bureau bij het bereiken van de perfecte maten? In het Elite Model Home in Hoofddorp kunnen meisjes terecht voor allerlei soorten begeleiding, van sport- en voedingsadvies tot psychische begeleiding en social media-training.

97c827d76203ec3e73340f9026081cbc
sporten als model voor de juiste maten is een must!

En niet alleen de meisjes, ook hun ouders kunnen bij Elite begeleiding krijgen, bijvoorbeeld in de vorm van kookles; de meeste jonge meisjes koken immers niet zelf, terwijl goede voeding voor een model van essentieel belang is.

Ook bij Future Faces Model Management en Touché Models worden modellen geholpen bij het bereiken van de juiste maten. Eigenaar Freek Koster: “Wij hebben alles in house, letterlijk zelfs: we hebben een gym in ons pand met personal trainer Dennis, die ook voedingsadvies geeft. In ons pand hebben we ook een kookruimte waar hij met de modellen kookt.”

Personal trainer Dennis: “Ik zorg ervoor dat de modellen een goede balans vinden in voeding en sport.” Traint hij alle modellen die door Touché en Future Faces worden vertegenwoordigd? “Nee, ik train niet alle modellen. Over het algemeen train ik diegenen die net dat ene zetje in hun rug nodig hebben.”

Maud (Micha Models): “Wij sturen veel van onze meiden naar Modelsinshape en ze krijgen ook oefeningen voor thuis. Voor de laatste centimeters doen modellen soms aan sapvasten.” Sapvasten, dat klinkt best heftig. Maud beaamt dit en benadrukt dat dit ook alleen als een laatste redmiddel wordt ingezet, dus alleen wanneer er haast bij is en het niet op een andere manier lukt om die laatste centimeters kwijt te raken.

Succesvolle modellen zijn voor opdrachten veel in het buitenland. Onderweg, met veel vlieguren, stress, ander eten en een onregelmatig leven, kan het lastiger zijn om op je voeding en beweging te letten. Hoe gaan het bureau en de trainer hiermee om? Dennis: “Onze modellen worden ook op afstand begeleid. In dat geval houden we uiteraard contact via de mail, whatsapp en FaceTime”.

Is er een verschil tussen hoe modellen trainen en hoe andere mensen dit doen? Zeker, zegt Dennis. “De “gewone” mens richt zich voornamelijk op het aanmaken van zoveel mogelijk spiermassa, terwijl ik regelmatig bezig ben met het afbreken van spiermassa om de juiste maten te behalen.”

Sommige modellen kiezen ervoor zelf hun begeleiding te doen. Claudia Weis (Max Models): “Ik weet zelf heel veel van voeding en sport af, en ik help anderen daar ook vaak mee. Ik vind het leuk om te doen.” Leefde zij altijd al zo bewust? “Nee. Toen ik werd gescout, was ik een typische studente die heel veel zoete witte wijn dronk en dacht dat een kaassoufflé middenin de nacht een prima hapje was, haha. En moet je mij nu eens zien!”

Er zijn echter ook meisjes die meer moeite hebben om de juiste maten te behalen. Modellen voor wie de laatste centimeter verliezen het verschil maakt tussen wel of niet een succesvolle carrière. Lesley van Helden: “Ik deed zes tot zeven dagen twee uur aan snelwandelen en verder nog oefeningen voor slanke benen, voor mijn buikspieren en om dat deukje te krijgen aan de zijkant van je billen, waardoor je centimeters omlaag gaan.”

Ondanks al haar inspanningen lukte het Lesley toch nét niet om op de juiste maten uit te komen. “Ik heb bijna een jaar gewerkt om op die maten te komen, ik ben veel centimeters kwijtgeraakt maar die laatste centimeter kreeg ik er niet vanaf. Op een gegeven moment hebben mijn bureau en ik samen besloten om ermee te stoppen, omdat ik er ongelukkig van werd.” Toch vindt ze het wel jammer. Lesley: “Ik baal er nog steeds super van omdat ik graag had willen ontdekken hoever ik had kunnen komen. Die ene centimeter staat in de weg van iets wat misschien wel iets heel moois had kunnen zijn.”

MATENBEHOUD

Het komt ook voor dat een model wel de juiste maten heeft, maar deze verliest. Wat dan? In een land als Japan zijn ze heel strikt. Daar is het de normaalste zaak van de wereld dat de maten en zelfs het gewicht van een model worden opgenomen in haar contract. Wijkt ze teveel van die maten af, dan kan een bureau haar contract zonder pardon ontbinden. De Nederlandse bureaus zijn hierin wat minder rigoureus.

Suzanne Pots (Director of Development, Elite): “Het ligt ook aan het meisje zelf, aan wat ze zelf wil met haar carrière en natuurlijk aan haar potentie. Als een model niet in shape is, dan houden we haar even in de luwte en begeleiden we haar om weer in shape te komen.”

Hoeveel tijd heeft een model daar eigenlijk voor? Suzanne: “Wij vinden tijdsdruk niet goed voor een meisje. We hebben liever dat ze op de lange termijn een goede leefstijl kan volhouden.” Ook Elvis Models is geen voorstander van tijdsdruk. Jord en Ilona (eigenaars van Elvis Models): “Als een model na lange tijd haar maten nog steeds niet terug heeft, dan houdt het wel op. Maar die termijn is héél lang, hoor.”

Wat nu als een meisje, bijvoorbeeld vanwege een opdracht, niet zo’n lange termijn heeft om haar maten (weer) goed te krijgen? Voor Future Faces Model Management en Touché Models is een intensieve vorm van training de oplossing. Modellentrainer Dennis: “Als iemand in een korte tijd klaargestoomd moet worden, kan het zijn dat hij of zij dagelijks langskomt om begeleid te worden.”

11402615_10153324479725115_5932879237159773824_o-2

GEZONDHEID

Een belangrijk punt, waar veel mensen zich over druk maken, is de gezondheid van de modellen. Houden bureaus hier toezicht op? Jord en Ilona van Elvis Models: “Wij willen alleen gezonde modellen en letten hier dus absoluut op. Wij zien onze modellen wekelijks op kantoor.” Ilona voegt hieraan toe: “Je ziet ook aan het haar, de huid en de ogen of een model gezond is. En die moeten mooi zijn, nog een reden waarom we willen dat onze modellen gezond zijn.”

Ook bij Elite vinden ze regelmatig contact met de modellen belangrijk. Suzanne: “We zien ze zo vaak mogelijk, hoe vaak dat ligt aan waar ze wonen. Elke laatste zondag van de maand is er verder inloopdag. Dan zijn meisjes, hun ouders en ook andere geïnteresseerden welkom bij Elite om vragen te stellen en te kijken hoe het eraan toe gaat op kantoor.”

Daarnaast beschikt Elite over een personal trainer, een voedingsdeskundige en zelfs psychologen om de meisjes te begeleiden. Bij deze laatsten kunnen de modellen terecht voor hulp met uiteenlopende zaken, van heimwee tot leren omgaan met afwijzing. Ook kunnen deze psychologen eventuele eetstoornissen signaleren. Directeur Suzanne Pots: “Door middel van een intakegesprek kunnen simpele en directe vragen over voeding en levensstijl vaak al laten doorschemeren hoe een model met voeding omgaat. Mocht blijken dat het model (psychologisch) gevoelig is voor issues met voeding, dan moet hier direct iets mee gedaan worden.”

Hoe helpt een personal modellentrainer de modellen om gezond te blijven? Dennis, trainer bij Future Faces en Touché: “Onze modellen blijven gezond door middel van een goede balans in zowel sport als voeding. Uiteraard goede gezonde voeding, dus zonder kunstmatige toevoegingen.” Bij het trainen komen ook andere aspecten aan de orde, die zorgen dat een model niet alleen de correcte maten heeft, maar ook fit is. “Wij trainen ook lenigheid, coördinatie, evenwicht, uithoudingsvermogen en kracht.”

Maud (Micha Models): “Alles waar té voor staat, is niet goed. Maartje bijvoorbeeld is wel dun, maar ze is gezond. Ze heeft zestig shows gelopen, dat red je niet als je niet gezond bent.”

Voor model Claudia Weis is een balans qua voeding key. “Ik heb, zoals je kunt zien op mijn blog, een passie en voorkeur voor gezond eten. Naast mijn gezonde eet- en leefpatroon eet ik heus wel eens een patatje met mayo of wat chocolade. Ik denk dat je basis gewoon gezond moet zijn. En daarnaast lekker veel sporten voor een strak en getoned lijf, voor mij de perfecte combinatie!”

MODELLEN EN BUREAUS OVER DE MATEN

In Parijs is een wet aangenomen die bepaalt dat modellen, voordat zij de catwalk mogen betreden, eerst naar een arts moeten voor een gezondheidsverklaring en een bewijs dat ze een BMI van minstens 18 hebben. Deze wet moet voorkomen dat modellen op de catwalk ongezond mager zijn. Wat vinden bureaus hiervan? Freek Koster (Eigenaar Future Faces Model Management en Touché Models) is een voorstander. “Goed dat hierop toezicht wordt gehouden.”

Elite’s Suzanne vindt het goed dat er aandacht is voor de gezondheid van modellen, maar vindt het BMI hiervoor geen geschikte graadmeter. “Een beoordeling of je wel of geen model mag worden, puur op basis van een BMI-meting, vind ik persoonlijk discriminatie. Ik heb zelf jarenlang modellenwerk gedaan en had dit nooit kunnen doen als ik alleen op mijn BMI was beoordeeld. Ik ben altijd al slank geweest, een combinatie van genen, regelmatig sporten en thuis gezond eten.”

Ook Jord en Ilona (Elvis Models) kunnen zich niet vinden in de BMI-maatregel: “Belachelijk om alleen op het gewicht af te gaan. Veel modellen zijn vroeger gepest met hoe dun ze waren. Hebben ze eens iets leuks met modellenwerk, worden ze weer afgestraft!”

10426835_10152565348717216_4970678804919716548_n

Wat vinden modellen zelf eigenlijk van de maten? Model Claudia Weis: “Die maten zijn nou eenmaal belangrijk om goed in de kleding te passen. Maar ik vind dat de high fashion-industrie prima die negentig centimeter aan kan houden. Als ik hoor dat sommige meiden op achtentachtig moeten zitten, denk ik weleens: waarom?”

Model Lesley van Helden is het met Claudia eens. Ook zij begrijpt wel waarom de maten er zijn: “Je moet nou eenmaal ergens een grens trekken en in de high fashion-wereld is die grens vrij strikt. Dat weet je als je dit vak kiest. Maar ik zou het persoonlijk niet erg vinden als het iets minder streng zou worden, om meisjes zoals ik ook een kans te geven!”

Niet alleen op social media, ook binnen de modellenwereld zelf zijn de meningen dus verdeeld. En dat zal naar alle waarschijnlijkheid ook wel zo blijven. Met dit artikel hopen we dat iedereen in elk geval beter geïnformeerd tot zijn mening kan komen over het gevoelige onderwerp modellenmaatjes.

Wat vind jij? Is jouw mening veranderd na het lezen van dit artikel? Laat het ons weten!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*