Superfood: Lijnzaad

Superfood: Lijnzaad

Lijnzaad is een super gezonde zaad die eigenlijk overal wel te vinden en te koop is. Ik gebruik lijnzaad heel veel vanwege de gezondheidsvoordelen. Maar wat doet lijnzaad dan precies?

Bron van gezondheidsvoordelen
Lijnzaad is een zaadje dat gemaakt is van vlas. In de zaadjes zit olie en juist die olie maakt lijnzaad zo’n gezond product. Het bevat namelijk omega 3 en 6, vitamine B1 en 2, calcium, magnesium, zink én kalium. Een hele mond vol aan voordelen dus alleen daarom al niet verkeerd om op het menu te zetten. 

Je hebt gewone lijnzaad, gemalen lijnzaad en zelfs lijnzaadolie. De smaak van lijnzaad is vrij neutraal waardoor hij gemakkelijk te verwerken is in yoghurt kommetjes, smoothies, salades en dressings. Echte gezondheidsfreaks lepelen zó een lepel lijnzaad of lijnzaadolie op de vroege ochtend weg. Hoewel ik best die hard ben, heb ik liever een andere manier van consumptie haha.

smoothiebowl
Smoothiebowl

Hormonen
Een van de redenen dat ik lijnzaad ben gaan eten is omdat het je hormoonhuishouding in balans brengt. Lijnzaad bevat namelijk lignanen. Twee hormonen die altijd in balans horen te zijn, zijn oestrogeen en progesteron. Als deze uit balans zijn, ontstaan er allerlei gezondheidsklachten. Meestal zijn ze uit balans doordat je lichaam teveel oestrogenen heeft ten opzichte van progesteron. Dit komt vaak niet doordat je lichaam zelf teveel oestrogeen aanmaakt, maar omdat je in contact komt met oestrogeen aanmakers zoals xeon-oestrogenen, chemische stoffen die natuurlijke oestrogenen imiteren. Deze vind je in  bepaalde cosmetica, schoonmaakmiddelen, plastic flesjes (daarom kun je water dus beter niet uit een plastic fles drinken) en medicijnen. 

Afvallen
Lijnzaad kan gewichtsverlies stimuleren. Dit omdat er allereerst heel veel vezels in lijnzaad zitten, die ervoor zorgen dat u minder snel honger krijgt. Daarnaast omdat de zaadjes vol omega-3 vetzuren zitten en deze je vetverbranding stimuleren. Kortom: je eet minder en verbrandt meer. 

Spijsvertering
Lijnzaad maakt je darmen schoon doordat het je spijsverteringskanaal helpt afvalstoffen te verwijderen. Hierdoor wordt de spijsvertering gestimuleerd en wordt deze sneller en beter. 

foto-17
Carrot Cake Baked Oats met noten en lijnzaad

Gemalen of ongemalen? 
Winkels verkopen lijnzaad in diverse vormen: als lijnzaadolie, gebroken lijnzaad of de hele variant. Gebroken lijnzaad is het beste om te eten je kunt dit zelf doen in een vijzel of een mixer. Het is heel belangrijk om alleen de gemalen variant te eten omdat alleen dan de voedingsstoffen beter worden opgenomen. Hele zaden worden niet helemaal goed verteerd. 

Hoe gebruik je het
Bewaar lijnzaadolie goed afgesloten op een droge, koele plek. Lijnzaadjes kun je gewoon in je keukenkastje bewaren. Héél belangrijk: verhit lijnzaadolie nooit! Alle goede stoffen gaan dan namelijk verloren en het oorspronkelijk zo gezonde goedje is in één klap een belasting voor je lichaam.

Daarnaast is het goed om lijnzaadolie te combineren met wat citroensap, dit zorgt er namelijk voor dat de olie sneller aankomt op de plekken waar het in gebruikt wordt in je lichaam.

Linwoods Lijnzaad
Zelf gebruik ik lijnzaad het meest door het over mijn smoothiebowls, yoghurt kommetjes en havermout papjes te strooien. Groot favoriet bij mij zijn nu de lijnzaad pakketjes van Linwoods. Linwood gebruikt alleen de beste kwaliteit lijnzaad en malen deze koud, zodat alle vitamines en mineralen erin blijven, en mixen deze met andere noten en superfoods zodat de smaak ook véél beter is. Ze hebben een heel assortiment aan producten die suikervrij zijn en allemaal weer andere unieke voordelen hebben. De ene bevat bijvoorbeeld meer magnesium en selenium en de andere een hoog gehalte aan eiwitten en zink. 

3 Comments

 1. Lindsey T.

  Wat een duidelijk, helder en vooral ook fijn artikel was dit om te lezen! 🙂
  Ben blij dat jij dit “goedje” aankaart onder je lezers, zodat steeds meer mensen zich bewust zullen worden van de voordelen van lijnzaad in meerdere varianten hihi!

  Hele mooie blog / website heb je vind ik & gefeliciteeerd met je nieuwe boek!! 🙂

  Liefs,

  Lindsey

 2. Hallo,

  Zeker blijven promoten lijnzaad, veel voordeliger dan chiazaad en inderdaad te malen (enkele seconden in een koffiemolen en klaar), je kan er afwisselend enkele sesamzaadjes of pompoebpitten bijvoegen. ikzelf ben nu 54,5 jaar en eet al sinds mijn 14de lijnzaad in yoghurt, salades, soepen. Ik ben de enige van mijn vriendinnen die nog elke maand ongesteld word, sommigen zijn al in de menopauze van hun 48ste. Of dit komt door het lijnzaad weet ik niet, maar ik vind het gewoon lekker, net zoals veel groenten, fruit, volkorenpasta, pure chocolade,… en zo heb ik nog altijd maatje 36, zonder ooit maar een dieet gevolgd te hebben.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*