Help! Hoe word ik gezond?

Help! Hoe word ik gezond?

Een vriendin van mij at waar ze zin in had, ze zorgde wel enigszins voor een balans maar at niet echt gezond. Een croissant als ontbijt, een muffin als tussendoortje en schroomde niet voor een pasta carbonara op de late avond. Natuurlijk is dit af en toe niet erg, maar wel als je je ziek begint te voelen. Ze was futloos, energieloos en ging naar de dokter. Die vertelde haar: “Ach misschien moet je maar maagpillen nemen en heb je gewoon een wat gevoelige maag”

foto-penting-jangan-kombinasikan-obat-obat-ini
Lepeltje pillen iemand?

NEE, lieve dokter. Niet alles is simpelweg op te lossen met een pilletje (in dit geval in ieder geval niet).

Dus kreeg ik ook een app: Clau! Help ik wil eens proberen “Jouw lifestyle” erop na te houden. Misschien voel ik me gewoon niet fit door alle rommel die ik eet. Maar hoe? Waar begin ik? 

Als je wat termen door google gooit, kom je hier en daar wel handige tips tegen, maar het blijft lastig. Want inderdaad waar begin je? 

Je moet voornamelijk uitvinden wat voor JOU werkt. Elk lichaam is namelijk anders en wat voor mij werkt, werkt misschien wel niet precies zo voor jou. Maar ik kan je wel op weg helpen en daarom schrijf ik deze blog. Om jullie allemaal een beetje op weg te helpen! 

Gezond Leven

Opgeruimd staat netjes
Voor een “healthy lifestyle” zoals ik noem wat ik doe, is het voornamelijk van belang welke boodschappen je in huis haalt. Begin dus met opruimen in je keuken. Pak een vuilniszak en gooi alle troep die je hebt staan in huis weg.

Wat is troep? 
Kies vanaf nu zoveel mogelijk voor de dingen die rechtstreeks uit de natuur komen. Geen kant en klare pakjes, mixen en sauzen. Geen ontbijtkoeken, sultana’s en Sonja Bakker d’r eierkoeken. Hoe maak je goede keuzes in de winkel? Ik gebruik deze gouden regel: zou jij dit gebruiken in de keuken als je iets kookt en willen eten? Nee, koop dit dan ook niet.  

e-nummers_meer_i
Vermijd schadelijke e-nummers
Download een app op je telefoon, niet alle e-nummers zijn schadelijk voor je maar vermijd wel de slechtsten. Zoals MSG en aspartaam, die wil je gewoon niet in je lijf stoppen. Niet alle e-nummers zijn echter schadelijk, maar ik kies er zelf voor (en voel mij daar fijner bij) om gewoon lekker e-nummer vrij te eten. 

Doe nieuwe boodschappen
Hello healthy nieuw lifestyle, tijd om je keukenkastjes en koelkast te vullen met gezond voer. En dit kan tegenwoordig allemaal (zo goed als) gehaald worden bij de plaatselijke supermarkt!

Kies voor de kleuren aan regenboog aan groentes en fruit. Ook heb ik altijd gezonde granen als quinoa, boekweit en havermout in huis. Gezond snoepgoed als medjoul dadels, rozijnen en gedroogde vijgen (ook super om mee te bakken en te koken). Plantaardige melk en yoghurt in plaats van zuivel producten. En gezonde vetten als kokosolie om mee te bakken en avocado, zaden, pitten en noten om in je dagelijks eetpatroon te verwerken. 

Schermafbeelding 2015-09-27 om 20.15.07.png
Maltodextrine? Glucosestroop? Gewoon een andere naam voor suiker! Dit is een voorbeeld van een Knorr pakket waarbij je ongemerkt tarwebloem, suikers en andere dingen binnen krijgt die je niet tot je wilt nemen.

Lees etiketten
In het begin “even gedoe” in de supermarkt, maar op gegeven moment weet je precies welke producten wel en geen rommel bevatten. 

Beweeg genoeg
Bij gezond leven hoort ook bewegen, dit hoeft niet per se super intensief. Een 30 minuten wandeling in de buitenlucht elke dag levert je al een heleboel op dus – kom – van – die – bank – af! 

Slaap genoeg
Very cliche, maar waar. Je hebt om je fit te voelen ook genoeg slaap nodig, het liefst 8 uren. 

Voel je je echt heel beroerd? Last van je spijsvertering?
Vermijd dan voorlopig even zwaar verteerbaar voedsel om je spijsvertering even rust te geven. Dingen zoals gefrituurd voedsel, alcohol, suiker, tarwebloem producten, maar ook koffie en prik (ja, zelfs spa rood) moet je dan even ontwijken. 

Stap voor stap
Last but not least: Take it easy. Ga niet helemaal hysterisch, hals over kop gezond proberen te doen. Het is in het begin even wennen, dus geef jezelf even de tijd om wat nieuwe gewoontes aan te leren. 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*