Is Fruit Gezond?

Is Fruit Gezond?

Tegenwoordig heeft iedereen wel een mening, de ene denkt dat je van een banaan dik wordt de ander denkt dat je van fruit nooit teveel kan eten. Daarom vond ik het leuk om 5 fabels en/of feiten te noemen en uit te leggen!

1. Fruitsap is even goed als vers geperste sap (of even slecht)
Het is maar hoe je het bekijkt, want in beide gevallen krijg je er vooral suiker mee binnen. Ja het komt van fruit, maar je lichaam ziet dit wel als suiker. Van teveel suiker worden we dikker. Beter is fruitsap te mengen met groente sap, de slowjuices die ik vaak maak, een leuk boek vol met lekkere recepten hiervoor is SLOW! van Joost Duisterwinkel. Fruit is ook heel gezond als je hem in zijn geheel eet of in je smoothie. 

2. Diepvriesfruit is minder gezond dan vers fruit
Integendeel! In diepvriesfruit zitten gemiddeld meer voedingsstoffen dan in een kant-en-klare fruitsalade bijvoorbeeld! Zodra fruit is aangesneden, gaat de kwaliteit achteruit dit heeft te maken met lucht wat erbij komt (zie mijn artikel over de Foodsaver). Diepvriesfruit wordt over het algemeen onmiddellijk ingevroren en is dus verser. Al zal het bij het ontdooien natuurlijk wel iéts inleveren. Maar voor je smoothies is dit dus juist perfect. 

3. Biologisch fruit is beter
Dit is een lastige, er zijn veel onderzoeken geweest en je kunt niet echt hard maken dat er meer gezondheidsvoordelen in biologisch fruit zitten. MAAR er zitten op niet-biologische fruit en groente soorten wel veel bestrijdingsmiddelen. Kies bovendien vooral voor seizoensgroenten en fruit. 

4. Avocado is een fruitsoort
Yes, very true. Komkommer, pompoen, paprika, okra en olijven zijn stiekem ook fruit!

5. Fruit is een prima toetje
Ja, maar toch ook nee. Het is niet slecht, maar het bevat wel weer suiker. Wanneer je na het eten vaak sloom bent of naar verhouding snel weer honger hebt als je net hebt gegeten kun je beter geen fruit eten als toetje. Je bloedsuikerspiegel verhoogt namelijk weer door de suikers en wanneer deze zakt kun je dus weer trek krijgen. Als je wel fruit wilt eet dit dan met wat proteïne zoals yoghurt of noten. Dan zorg je voor een betere verzadiging! 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*