Foodsaver

Foodsaver

Jaarlijks gooit een gemiddeld Nederlands huishouden voor ca. € 400,- aan voedsel weg, zo’n 120 kilo. Dit is naar schatting gewoon 10% van de voeding die we jaarlijks kopen. Belachelijk toch? Ik vind dat we hier echt wat aan moeten doen met zijn allen. Een van de manieren om dit tegen te gaan is door voedsel te vacumeren met een Foodsaver. 

Een Foodsaver onttrekt het lucht met een BPA-vrij vacumeersysteem. Wat je hiermee eigenlijk doet is dus alle lucht uit een product weghalen zodat bacteriën geen kans krijgen om te groeien. En zo blijven voedingswaarden langer behouden en verleng je tegelijkertijd de houdbaarheid van een product. 

Zoals je (waarschijnlijk wel ) weet, vind ik het altijd erg belangrijk dat voeding je lichaam zoveel mogelijk voedt. Door middel van het vacumeren van voeding zorg je ervoor dat je echt alle vitamines en mineralen behoud. Daarom was ik meteen heel enthousiast over de Foodsaver. Maar hoe werkt dit dan? Nou denk maar eens aan een slowjuice, zodra er lucht bij komt vervliegen de vitamines en daarom moet je deze altijd meteen opdrinken. Dit werkt eigenlijk met alles zo.  

Daarnaast is vaceren ook nog eens heel hygiënisch. Denk aan al die restjes eten die je maar los in je koelkast hebt liggen. Met zo’n apparaat berg je het niet alleen veel makkelijker op, maar het is ook schoon en zo houd je je koelkast ook nog eens overzichtelijk. En ondertussen verspil je dus ook nog eens minder voedsel omdat het langer houdbaar is, win-win! 

Toch kun je nog veel meer dan alleen het vaceren voor houdbaarheid met zo’n apparaat. Je kunt namelijk ook sous-vide garen, stomen, portioneren en marineren. 

Marineren 
Met de FoodSaver kun je dus ook gemakkelijk maar vooral ook heel snel vis of vlees marineren. Waar marineren vaak een hele nacht of minstens een paar uur nodig heeft, bespaar je dus met de Foodsaver enorm tijd! De marinade omsluit namelijk de ingrediënten volledig en door het vacuüm trekt deze razendsnel in. Vlees en vis worden zo nog malser en smaakvoller. 

En dit ging ik natuurlijk voor je testen!

Ik gebruikte de heerlijke kruidenmix “Hoer op de Grill”, deed wat olie en kippendij in een zak en vacumeerde deze. Het resultaat:

IMG_0700
De zak gaat in het apparaat.. (Before)
IMG_0699
En zo komt hij eruit! (After)

Het resultaat? Inderdaad binnen een mum van tijd waren alle smaken in het vlees getrokken en was het een mega smaak vol gerecht! Benieuwd wat ik er precies mee maakte? Dit recept lees je snel online! 😉 

Sous-vide koken
Naast marineren kan je er dus ook Sous-vide mee koken. Dit vereist dat het ingrediënt vacuüm is verpakt, de folies van FoodSaver zijn geschikt voor het garen op deze wijze. Bij deze populaire techniek worden vis, vlees of groenten vacuüm verpakt en gegaard in warm water of (langzaam) bereid in de stoomoven. Door de lagere temperaturen en langere bereidingstijd creëer je een perfect gegaard gerecht, waarvan de smaak, kleur en voedingsstoffen veel beter bewaard blijven dan met traditionele kooktechnieken. Laat ik nou nét een nieuwe keuken krijgen in mijn nieuwe huis (JA! Ik heb een huis gekocht en dus ook een nieuwe keuken) en 3 keer raden wat ik straks metéén ga uitproberen zodra ik een stoomoven in huis heb 😉 

Bewaren & besparen
Denk bij het vacuüm bewaren overigens niet alleen aan vlees, vis en groente, maar bijvoorbeeld ook aan fruit, kaas, koek en ontbijtgranen. Super handig als je per portie wat restjes bewaart want zo heb je altijd een verse maaltijd in huis.

Waar kun je deze Foodsaver krijgen?
Het assortiment bestaat uit zeven modellen (de prijzen lopen van € 89 tot aan € 239 voor het uitgebreidste model). De vacuümsystemen worden geleverd inclusief startset, dus je kunt direct aan de slag. De toebehoren, zoals vacuümzakken en -rollen, voorraadbussen en -dozen, de marinadebox en flessenstops, zijn verkrijgbaar bij de beter gesorteerde kookwinkels en online aanbieders.

Zelf heb ik de Foodsaver FSV005.

Kijk voor informatie en verkoopadressen op: www.itmonline.nl

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*