De Pompoen

De Pompoen

Oktober is echt DE maand van de pompoen, niet alleen omdat het dan Halloween is ūüėČ maar omdat dit juist de tijd is dat hij wordt geoogst. Maar je kunt pompoen toch al maandenlang kopen? Ja, pompoen groeit namelijk¬†in de zomer en wordt¬†in de nazomer en in de herfst geoogst.

Door de harde schil kun je pompoenen best lang bewaren. Maar wanneer gebruik je nou welke soort pompoen? Best lastig want je hebt dus echt vrij veel soorten.

De Flespompoen (Butternut Squash)

butternut_squash_cut

Een van de meest gebruikte pompoenen is denk ik de Flespompoen, verkrijgbaar in zo’n beetje elke supermarkt. Het vruchtvlees van een Flespompoen is lekker zoet en smaakt een beetje boterachtig. Vandaar wellicht de naam in Engeland: “Butternut squash”. De pompoen heeft weinig draadjes en is daarom vaak de eerste keus als je een saus, soep, gratin, brood, taart of ander toetje wil maken. De Flespompoen kan je op verschillende manieren bereiden. Je kunt hem bijvoorbeeld bakken in de oven of stomen. Toch komt de zoete, boterachtige smaak van de pompoen het beste tot zijn recht als hij in de oven is bereid.

De Hokkaido Pompoen

pompoen-hokkaido

Maar daarnaast heb je bijvoorbeeld ook de hokkaido pompoen, deze soort is¬†ook goed¬†verkrijgbaar in de supermarkt onder de naam ‘Biologische Pompoen’.¬†De Hokkaido is een klein Japans pompoentje met een fel oranje schil en donker¬†oranje vruchtvlees die heel erg lijkt op de Kabocha pompoen. Deze pompoen is ideaal om klaar te maken, de zachte schil is namelijk eetbaar (wat een hoop werk scheelt) en hij is vrij klein. Deze pompoen kun je stomen, in zijn geheel bakken of smoren. Ook de Hokkaido wordt vaak gebruikt om een lekkere pompoensoep te maken.

De Kabocha Pompoen

De kabocha pompoen

Kabocha is een kleine, groene, wit-gestreepte Japanse pompoen soort. Hij is rond en hard, het oranje vruchtvlees is zoet en romig en heeft wel wat weg van gekookte kastanjes qua smaak. Daar heeft deze pompoen dan ook zijn naam aan te danken, Kuri is Japans voor kastanje en ze noemen hem de Kuri Kabocha. De zoete smaak van deze pompoen is geweldig voor toetjes, cakes en taarten. De Kabocha kun je op verschillende manieren bereiden, koken, stomen, bakken en smoren.

De gewone pompoen

De gewone pompoen

Dan hebben we ook nog de Gewone Pompoen, deze joekel van een pompoen kan wel 45 kg zwaar worden. Dit is de minst lekkere pompoen, hij heeft minder smaak en wordt daarom naast versiering voor Halloween gebruikt als toevoeging van chutneys bijvoorbeeld.

De Spaghettipompoen

spaghetti-squash-shredding-2013-2
De spaghettipompoen is een kleine Japanse pompoen die in spaghetti-achtige draadjes uiteenvalt als je hem kookt en het vruchtvlees met een vork verwijdert. De gele spaghetti-draden zijn een prima calorie-arm en glutenvrij alternatief voor pasta.¬†Je kunt de pompoen bakken in de oven of koken in water. Prik de pompoen op enkele plaatsen in met een vork voordat je hem bereidt, zodat hij gelijkmatig gaar wordt. Als je de pompoen in de oven bakt, verwarm de oven dan voor op 190¬įC en bak de pompoen totdat je de schil met je vinger kunt indrukken.¬†Nadat je de zaadjes en vezels hebt verwijderd, houd je ongeveer de helft van het oorspronkelijke gewicht van de pompoen over.

Pompoenen zijn gezond

Nu je weet welke soorten er zijn en wanneer je welke moet gebruiken is het nu natuurlijk nog wel heel leuk om te weten waarom ze goed voor ons zijn.¬†Deze groente zit boordevol betacaroteen en vitamine A, C, ijzer, kalium en zink. ¬†Daarnaast¬†zit het vol vezels (belangrijk voor een goede stoelgang) en geeft het je een verzadigd gevoel. Pompoen bevat per 100 gram maar rond de 20 calorie√ęn, dit maakt het dus een goed-voor-de-lijn groente! ¬†Doordat het veel vezels bevat en weinig calorie√ęn is het ook meteen weer goed voor je lijn!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*