De stiekeme dikmaker: Alcohol

De stiekeme dikmaker: Alcohol

Het drinken van een glaasje wijn of bier is in onze Nederlandse cultuur heel normaal, het is gezellig en hoort erbij toch? Maar als je wilt afvallen en bezig bent met je gezondheid zal ik je wel aangeraden om na te denken over een glaasje minder hier en daar, waarom? Alcohol is namelijk een behoorlijke dikmaker.

Calorieën  

Mensen onderschatten wat alcohol kan doen met je gewicht, van eten wordt je dikker toch? Dat zou je misschien denken, want een gram alcohol levert zo’n 7 kcal op waar een gram vet 9 kcal levert. Maar het verschil is wel dat gezonde vetten belangrijke voedingstoffen aan het lichaam leveren en alcohol niets meer dan  lege calorieën zijn.

Lege calorieën? Ja, dit betekent dat het drinken van alcohol niets nuttigs voor jou en je lichaam doet. Sterker nog, het is eigenlijk zelfs “giftig” want je lichaam moet namelijk na dat glas alcohol heel erg zijn best doen om de alcohol direct te verbranden zodat het zo snel mogelijk uit je lichaam is. Omdat je lichaam dit probleem zo snel mogelijk probeert op te lossen krijgt dit prioriteit nummer 1 in je lijf, wat dus weer betekent dat dit voorrang krijgt boven de verbranding van vetten en koolhydraten die het lichaam binnen krijgt via voedsel op dat moment (ervoor én erna). Wat gebeurd daar dan mee? Dit slaat je lichaam allemaal op als vet. Wanneer je dus op hele regelmatige basis alcohol gebruikt zorg je er dus keer op keer voor dat je vetverbranding telkens weer wordt stilgelegd. 

Suikers

Naast calorieën uit alcohol, bevatten de meeste alcoholische drankjes ook nog eens grote hoeveelheden suiker. Denk aan cocktails en mixdrankjes waarbij wodka, rum of andere sterke dranken aangevuld worden met frisdrank. Ongemerkt slurp je zo een cocktail weg van minimaal 300 calorieën per glas, waarvan zo’n 14 gram suiker is. Maar ook bier is lekker suikerrijk. Naast suiker zit er namelijk ook nog eens maltose in waardoor je per glas bier zo’n 100 kcal per glas weg tikt, waarvan bijna 8 gram aan suikers.

Je begrijpt dat wanneer je meerdere glazen bier of cocktails drinkt, je lichaam niet in staat is om binnen korte termijn al deze suikers te verbranden. Dus wat gebeurd hiermee? Juist, ook dit slaat je lichaam weer allemaal op als vet. Nu begrijp je waarschijnlijk ook waar het bekende begrip de “bierbuik” vandaan komt. Al dat vet wordt namelijk vooral rondom de buik opgeslagen. 

Je kater

Wie kent hem niet? Een avond van je leven, maar de volgende dag een dikke kater: moe, hoofdpijn en misselijk! Niet zo erg toch, hoort erbij?

Nou niet helemaal. Want qaar je niet bij stil staat, is dat die kater een waarschuwing is van je lijf. Door je overmatig alcohol gebruik is je lichaam uit balans en dit resulteert in bijvoorbeeld die bekende hoofdpijn. Bloedvaten in de hersenen zetten uiteen en je wordt misselijk als gevolg van een geïrriteerde maagwand. Ook het vermogen van de lever om suikers om te zetten is verstoord geraakt waardoor de suikerspiegel daalt en je lichaam vermoeid voelt.  

Het leuke van zo’n kater is ook nog eens dat je een enorme behoefte hebt aan vette of zoete voedingsmiddelen. Dus werk je (waarschijnlijk onder het mom van “ach vandaag heb ik een cheat day) nog een flinke kapsalon naar binnen, waardoor je dus nog eens extra onnodig veel slechte vetten en calorieën binnenkrijgt.

Afvallen

Dat het naast schadelijke gezondheidseffecten dus ook niet goed is voor je lijn moge duidelijk zijn. Als je echt af wilt vallen en bewuster wilt eten en leven raad ik je daarom aan om bewust na te gaan denken over het drinken van alcohol.

Drink ik dan nooit alcohol? En raad ik het af?

Nee, ik kan echt wel genieten van een wijntje op zijn tijd, maar ik ben mij er wel van bewust. Ik drink geen grote hoeveelheden alcohol maar geniet hier en daar wel enorm van een glaasje. Daarnaast balanseer ik het uit, ik zorg ervoor dat wanneer ik een feestje heb ik de rest van de dagen de alcohol laat staan. Want het draait allemaal om balans. 

Tips

Met deze tips kun je ervoor zorgen dat je wat mindert met de alcohol:

  • Drink uit een klein glaasje
  • Drink voor elk glas alcohol 2 glazen water 
  • Plan in wanneer je alcohol gaat drinken, zodat je balans houdt
  • Drink bewust, geniet ervan en zet dus je glas zo nu en dan neer

Een fijn weekend! 😉 

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*